Detekce odposlechu - Jak se chránit před odposlechy?

Máte podezření, že by ve vaší firmě nebo v domě mohl být ukrytý odposlech? Pokud se chcete účinně chránit před odposlechy, nechte si provést vyhledávání odposlechů od odborníků z TopSpy. Odposlechy vyhledáváme již přes 10 let a naše vybavení stále aktualizujeme. Svěřte své obavy do našich rukou a mějte jistotu úplného soukromí.

Detekovat špionážní techniku můžete také zkusit sami s pomocí detektorů odposlechů z naší nabídky. Tato zařízení jsou vhodná při nižší míře rizika a pro domácí detekci proti odposlechu. Jen samotný detektor často nestačí, je třeba s ním umět pracovat. Pro větší účinnost je nutné zkombinovat několik technik detekce odposlechů.

Základní RF detektory proti odposlechu

Nejrozšířenějším typem detektoru proti odposlechu je zařízení, které funguje jako přijímač rádiového frekvenčního spektra (RF spektra) a zobrazuje sílu signálu na stupnici. Frekvenční rozsah, tedy to, jaké frekvence dokáže detektor zachytit, je různý, ale obvykle zahrnuje běžně používané kmitočty (FM, VHV, UHF, WiFi, GSM, apod.). Jednoduchý detektor vám nezobrazí o jakou frekvenci ani pásmo se jedná. Pouze vás informuje o tom, že v daném místě, v danou chvíli detekuje bezdrátový signál (vysílání) o určité intenzitě.

Problém nejlevnějších detektorů pro detekci odposlechů spočívá v tom, že nejsou vůbec selektivní, jejich vstupní obvody lze lehce zahltit a disponují obrovským frekvenčním šumem. Navíc nedisponují žádnými funkcemi, které by vyhledávání usnadnily. Lze s nimi odhalit pouze silné vysílače. Nejsou schopny detekovat mobilní síť GSM, LTE, 4G, krátké pulsní digitální přenosy apod.

Kvalitní RF detektory proti odposlechu

Dražší detektory proti odposlechu mají mnohem kvalitnější přijímací obvody, zesilovače, směšovače, procesor a další komponenty. Jsou vybaveny funkcemi jako je úprava citlivosti příjmu, mají výměnné antény, přehlednější stupnici síly signálu, oddělená frekvenční pásma (např. speciální obvod pro WiFi 2,4 GHz) a obsahují algoritmy, které dokážou detekovat vysílání v rozprostřeném spektru, což je příklad mobilní sítě LTE. K dispozici máte jednu nebo dvě stupnice a někdy i informaci, zda je detekována mobilní komunikace (GSM, 3G, LTE).

O něco sofistikovanější jsou detektory, které vám dokážou zobrazit seznam detekovaných signálů a frekvenčních pásem (GSM, 3G, LTE) a umožní vám vybraný signál poslechnout (jeho digitální tón). Mají také funkci trvalé ochrany prostoru, kdy jsou schopné vás upozornit na nově zachycený signál. To znamená informaci, kdy někdo vnese do kanceláře vysílač, který tam předtím nebyl.

Detektory objektivů skrytých kamer

Pro detekci tajně ukrytých objektivů se používají detektory skrytých kamer pracující na principu speciálního červeného záření. Takový detektor spolehlivě najde kameru v hotelovém pokoji, zasedací místnosti, pronajatém bytě přes Airbnb i na veřejné toaletě. Výhodou je, že kamera může být i vypnutá, detekováno je samotné sklo objektivu.

Rozdíly v jednotlivých detektorech špionážních objektivů jsou pak hlavně v dosahu, kdy s těmi levnějšími musíte hledat z větší blízkosti, s těmi výkonnějšími je pak detekce rychlejší.