TopSpy v Černých ovcích na stopě neserióznímu obchodníkovi

Příběh o našem boji proti nepoctivému obchodníkovi, který prodává poruchové zboží pod naší značkou, bez faktury, nevyřizuje reklamace a nevrací peníze dle zákona.

Celou reportáž si můžete přehrát přímo na stránkách České televize - odkaz zde.


Úryvek z reportáže, čas 7:58 až 8:58

Josefína Šumová, redaktorka pořadu Černé ovce:

Než zajedeme do Brna, kde podnikatel bydlí, zastavíme se ještě za panem Buttou, majitelem firmy na bezpečnostní techniku, který má s panem Sedláčkem víc společného, než by si asi přál.

Jonáš Butta: „Pan Sedláček vlastně zkopíroval názvy některých našich produktů a umístil je na různé své internetové stránky, kde pak pod tímhle popisem posílal úplně jiné zboží, než vlastně inzerují ta nabídka, inzeruje. K nám volal naštvaný zákazník, že od nás dostal produkt, ale že to nefunguje dle těch udávaných hodnot. A on poslal takovou tu nejlevnější Čínu, co koupíte za dva až čtyři dolary a zákazníkům prodal za těch 1000 korun plus poštovné.“

I firma TopSpy se cítí poškozená, a tak předala případ svým právníkům. Dokonce před panem Sedláčkem varuje na svém webu.


Není špionážní flash disk TopSpy jako špionážní flash disk TopSpy. Přečtěte si, jakým způsobem se někdo přiživuje na známých jménech a jak klame zákazníky.

V TopSpy.cz se sice věnujeme raději jiným věcem, než řešit konkurenci, která prodává podřadnou nekvalitní techniku. Bohužel nás pan Petr Sedláček donutil napsat tento článek. Čím více informací jsme dávali dohromady, tím více jsme kroutili nevěřícně hlavou nad tím, jak někdo může v ČR takto podnikat.

Další reportáž České televize o panu Sedláčkovi:
http://www.ceskatelevize.cz/porady/1097429889-cerne-ovce/215452801080309/video/ (druhá část pořadu).

Ukradený název produktu i celý obchodní text

Celý problém začíná u kompletního odcizení našeho obchodního textu u produktu Odposlech - špionážní flashdisk TopSpy USB 300, včetně názvu produktu i s názvem našeho obchodu TopSpy! Jsme zvyklí, že se od nás někdo občas inspiruje nebo malou část našich textů zkopíruje. I když nám to vadí, takové drobnosti převážně neřešíme. Vždy to vypovídá o konkrétním prodejci, jestli chce mít na webu ukradené texty. Pan Sedláček však zašel ještě mnohem dál.

Podvod na klientech – přijde Vám úplně jiný produkt

Obchodní text umístěný na stránkách pana Sedláčka absolutně neodpovídá tomu, co Vám pak zašle. Očekáváte špičkový produkt z Jižní Koreje a místo toho Vám přijde ta nejpodřadnější „Čína“, která ani pořádně nefunguje. Třetinová doba výdrže, nepoužitelný zvuk se šumem, nemožnost vybírat mezi kontinuálním záznamem a hlasovou aktivací a mnoho dalšího. 

Několik e-shopů a firem – všechny cesty vedou k panu Sedláčkovi

Taktika pana Sedláčka je velmi promyšlená. Provozuje několik e-shopů, kde „náš produkt“ umístil za různé ceny. Pro většinu uživatelů, kteří např. používají srovnávače cen zboží, to může působit jako zaběhlý produkt, jehož nákupem nic neriskují. Pan Sedláček provozuje 2 společnosti a více obchodních „značek“, takže uživatele na první pohled nenapadne, že se jedná o stále stejného prodejce. Koupit TopSpy USB 300 za třetinovou cenu tak nemusí být hned tak podezřelé.

I názvy samotných firem a webů se také snaží profitovat na známých jménech a budit u zákazníků dojem, že kupují na vyhlášených serverech (TomTop.eu / TomTop.com, Deal Extreme Czech s.r.o. / DealExtreme.com). Ve skutečnosti ale klienti nakupují u českého nepoctivého obchodníka. 

Podvodníkovi již naletělo mnoho lidí

Obrací se na nás nespokojení zákazníci, protože pan Sedláček se nestydí např. poslat náš manuál, který máme veřejně k dispozici na našem webu, i když se jedná o úplně jiný produkt. Takto se na nás např. obrátila jedna paní, protože 2 dodané kusy flash disku od pana Sedláčka nejdou zapnout bez nutnosti mít je připojené do USB. Na internetu lze dále dohledat řadu stížností na firmy pana Sedláčka, např. na webu dTestu.

Podvodník zasílá zboží bez daňového dokladu

Citujeme z e-mailu podvedeného klienta a děkujeme za souhlas se zveřejněním: "Můj příběh je velice jednoduchý. Nechal jsem se okrást o 2 016,- Kč. To by nebyla až taková tragédie, v životě jsou horší věci, horší je, že drzost a sprostota "pana Sedláčka" mi již delší dobu udržuje znepokojivě vysokou hladinu adrenalinu. Za tento obnos jsem si tedy pořídil špionážní flashdisk TopSpy USB 300 s pamětí 8GB - nefunkční náhražku bez daňového dokladu a návodu k použití. Hodlám se obrátit na Policii, protože pokud se nás spojí více, půjde již o trestný čin."

Aktualizace článku 4. 12.2023:

Pan Sedláček i po letech prodává stále stejný nejlevnější nahrávací flash disk z Číny a vydává ho za profesionální diktafon z Koreje. Klamavou nabídku najdete na www. detektivni (pomlčka) kancl.cz